977 75 27 93 coasa@coasa.org

Aplicació de la intel·ligència artificial en el sector de la construcció

jul. 9, 2024 | noticies català

IA en la construcción

Aplicació de la intel·ligència artificial en el sector de la construcció

 

Fa poc parlàvem de la utilització de la impressió 3D en el sector de la construcció. Doncs com que la tecnologia no fa més que avançar, avui volem destacar una altra de les tendències revolucionàries que s’integraran en el sector: la intel·ligència artificial.

 

Com beneficiarà la IA a la construcció?

 

La construcció es caracteritza per ser un sector de pràctiques tradicionals i sobretot el treball manual. Però l’avanç tecnològic i la intel·ligència artificial comportaran grans canvis, sobretot a nivell d’eficiència, precisió i seguretat laboral, i amb això estalvi i beneficis a llarg termini.

Molts d’aquests canvis vindran donats per la implementació de la IA en les fases de planificació, de disseny i de gestió, entre altres. Fem-hi un cop d’ull:

Optimització de la planificació i el disseny

El disseny d’una obra i la planificació de recursos i terminis són essencials i els primers passos a tenir en compte en qualsevol projecte de construcció. A través de la intel·ligència artificial es poden optimitzar els dissenys i facilitar el procés de planificació, aconseguint més rapidesa, més control, una millor organització i disminuint els errors.

 

Automatització de processos

Integrar la intel·ligència artificial pot facilitar alguns processos més repetitius com ara la classificació de materials, controls de qualitat periòdics, generació d’informes, optimització d’inventaris… estalviant temps per centrar-se en processos estratègics.

   

  Gestió de projectes, logística i manteniment

  L’optimització de processos i organització, permetrà millorar la gestió de la cadena de subministrament i el seu seguiment, com ara entregues, retards, etc.

  Així mateix, de cara a les tasques de manteniment, la IA en drons i rotbots autònoms, per exemple, pot ser un gran aliat que permetrà millors resultats i mantenir un control de qualitat automatizat, millorant la seguretat dels treballadors.

   

  drones en la construcción

   

  Barreres d’implementació de la IA en la construcció

  Si bé es preveu que la intel·ligència artificial suposaria millores significatives en el procés de construcció, existeixen algunes barreres d’implementació que s’han de considerar.

  Per una banda, els costos inicials i la inversió en aquestes tecnologies és força elevada. A més, la capacitació per a utilitzar-les és encara limitada, falta especialització per tal de poder integrar la IA i utilitzar-la en la seva plenitud.

  També existeix el debat per la substitució de treballadors humans per sistemes d’intel·ligència artificial, ja que alguns treballs manuals o de gestió poden arribar a perdre’s. Per altra banda, naixeran perfils professionals més especialitzats.

   

   

  Per ara, tot és bastant incert i a l’espera del desenvolupament de la regulació pertinent. Com veus tu la integració de la IA en el sector de la construcció? Deixa’ns-ho als comentaris.

   

  tecnología y construcción
  Obre el xat
  COASA, Empresa Constructora
  Hola! 👋
  Com podem ajudar-te?