977 75 27 93 coasa@coasa.org

Com cuidar i protegir el formigó en èpoques fredes?

oct. 26, 2022 | noticies català

IA en la construcción

Com cuidar i protegir el formigó en èpoques fredes?

 

Ara que s’apropa el fred, us portem una entrada ben fresca. I és que, malauradament, no és el mateix formigonar amb temperatures càlides que amb temperatures fredes. Per això, avui volem parlar-vos de què suposa formigonar sota temperatures baixes i quines mesures cal tenir en compte. Així, anem a veure com cuidar i protegir el formigó en èpoques fredes 👇🏻

 

Dona-hi un cop d’ull i descobreix-ho!

 

Formigonar amb temperatures fredes

 

Per què el formigó adquireixi resistència, s’ha de produir un procés químic pel qual s’hidrata el ciment en combinació amb l’aigua de la mescla.

 

No obstant, si part de l’aigua està congelada o amb temperatures excessivament fredes, el procés i hidratació del ciment quedarà incomplet, per tant, no s’assolirà la resistència prevista.

 

De fet, no és necessari que s’arribi al punt de congelació de l’aigua per produir danys al formigó; per sota dels 5 graus, ja es produeix un retard en la velocitat del forjat i, per tant, s’alenteix el procés químic. 

 

A més, aquest retard en el forjat provoca que s’evapori l’aigua restant abans de reaccionar amb el formigó i que, per tant, l’enduriment de la mescla no sigui òptim.

 

A l’evaporar-se l’aigua que hauria d’haver-se hidratat, incrementa la porositat exterior i influeix negativament en la durabilitat del formigó.

 

Tot i que hi ha més conseqüències -causades per les baixes temperatures- que poden danyar el formigó, la comentada anteriorment és una de les més comuns. Per tant, s’ha d’anar ben en compte!

 

Normes a l’hora de formigonar amb baixes temperatures

 

Tot i que es pensi el contrari, no sempre es pot formigonar. Bé, al menys, no sempre és recomanable ni adequat fer-ho.

 

En la instrucció queda ben definit, i és que la temperatura no ha de ser inferior a 5 graus en el moment de posar el formigó al motlle.

 

De fet, la Instrucció Espanyola del Formigó Estructural indica que s’ha d’anular el procés de formigonat si es preveu que, durant les properes 48 hores, la temperatura baixarà dels 0 graus.

 

És clar, complir-ho és difícil. Per això, t’expliquem alguns consells a tenir en compte per evitar conseqüències negatives tot i formigonar amb temperatures fredes.

 

Com cuidar i protegir el formigó en èpoques fredes? Segueix llegint! 🙌🏻

 

Consells a tenir en compte a l’hora de formigonar

 

L’aigua és qui sofreix, en major mesura, les conseqüències de la temperatura. Per tant, les principals mesures a tenir en compte per protegir el formigonat van dirigides a la protecció d’aquesta. Lògic, oi?

 

Reduir la quantitat d’aigua en massa

 

El principal problema de formigonar en temps freds és la presència d’aigua, ja que és la principal afectada.

 

Per això, una de les accions que podem dur a terme és reduir la quantitat d’aigua en massa. Com menys quantitat, menys aigua es veurà afectada pel fred. Llavors, el comportament del formigó pot gaudir d’una gran millora.

 

Accelerar el forjat i fer que l’aigua es combini ràpidament amb el ciment

 

Tot i reduir la quantitat d’aigua, és inevitable que l’aigua restant sí es vegi afectada per la temperatura. Per tant, accelerar el forjat per fer-la desaparèixer el més ràpid possible és una bona opció.

 

Però, com podem aconseguir-ho?

 

1️⃣ Podem afegir-hi additius acceleradors del forjat, que faran que l’aigua estigui menys estona exposada a les possibilitats de veure’s afectada.

 

2️⃣ Podem, també, usar ciments amb major quantitat de fins per aconseguir que l’aigua es combini molt més ràpid.

 

2️⃣ Una altra opció és optar per un tipus de ciment que tingui una alta calor d’hidratació. Així, la temperatura no serà tan baixa com per afectar a la massa.

 

Abrigar i resguardar el formigó del fred

 

Què fem nosaltres quan tenim fred? Posar-nos una jaqueta, una manta, una dessuadora… No?

 

Sé el que estàs pensant. No et preocupis, no et direm que li posis una jaqueta al ciment 🙄

 

Però sí que una bona opció per protegir el formigonat de les temperatures baixes és evitar que el fred arribi al formigó per, així, poder seguir el seu procés amb total normalitat.

 

Bé, doncs… Què podem fer-hi al respecte?

 

1️⃣ Optar pels encofrats. Per exemple, poden usar-se encofrats de fusta, els quals limiten el pas del fred, o inclús encofrats de poliestirè.

 

Cal tenir en compte que aquests encofrats no han de retirar-se ràpidament. Es recomana, com a mínim, deixar-los les primeres 48 hores, que son les hores crítiques en què es redueix l’aigua lliure de la massa. Més val fer les coses amb calma perquè el resultat sigui l’idoni!

 

1️⃣ Optar per les planxes de poliestirè. Aquesta és una opció senzilla i de fàcil aplicació que permetrà mantenir la temperatura.

 

 

Tot i que hi ha més mètodes per evitar que les baixes temperatures afectin negativament el formigonat, us n’hem parlat d’alguns dels més comuns.

 

Esperem que l’entrada et serveixi per aprendre com cuidar i protegir el formigó en èpoques fredes.

 

Tan de bo sempre, amb unes temperatures o altres, el procés fos igual 😜 Però no… Les complicacions sempre hi són presents!

 

No dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres si necessites ajuda, tens algun dubte o vols engegar el teu projecte. A Coasa estem aquí per tu i per a tu!

Obre el xat
COASA, Empresa Constructora
Hola! 👋
Com podem ajudar-te?