977 75 27 93 coasa@coasa.org

Consells a tenir en compte a l’hora de construir una piscina

maig 10, 2022 | noticies català

IA en la construcción

Ara que s’acosta el bon temps, la idea de tenir una piscina ronda pel cap de més d’una persona, oi? I és que, ja sigui particular o compartida, una piscina permet que passem la calor de l’estiu d’una forma molt més agradable.

 

Les piscines no passen de moda perquè les seves avantatges són múltiples, evidents i perdurables en el temps. Donar-nos un capbussó en un dia ben calorós és possiblement l’avantatja més important (o, almenys, la que més agraïm tots 😜).

 

Això sí… Tot i que les piscines no passen de moda, sí canvien les tendències respecte el seu disseny, construcció, prestacions… Per això, et portem diferents consells a tenir en compte a l’hora de construir una piscina.

 

Consells per construir una piscina

 

Si estàs pensant en incorporar una piscina al teu habitatge, al teu hotel o al teu càmping, entre d’altres, et donem alguns consells a tenir en compte a l’hora de construir-la.

 

Això sí, recorda que a Coasa som experts en construcció. Per tant, podem dur a terme el projecte que tant desitges! Contacta’ns sense compromís si vols fer de la teva piscina, una realitat.

 

Ubicació

 

Abans de dur a terme la construcció d’una piscina, hem de tenir clara la ubicació d’aquesta. I és que una piscina no és com un moble… No pots canviar la seva ubicació quan et vingui de gust!

 

Per això, és important tenir clar el seu propòsit per tal de construir la piscina en una ubicació ideal. Ubicar-la a una zona de màxima exposició solar, no només en èpoques caloroses, farà que augmenti el seu confort i les hores d’aprofitament.

 

Per una altra banda, ja sigui una piscina particular com col·lectiva (hotel, comunitat, càmping…), és recomanable no ubicar-la gaire lluny de l’habitatge com a tal -per un tema d’accessibilitat i integració– però tampoc exageradament a prop, ja que les olors químiques o els sorolls derivats de la seva activitat poden arribar a molestar una mica.

 

Tip: Per evitar l’augment de despeses en manteniment i per augmentar el confort tèrmic, és recomanable ubicar la piscina en un lloc lliure de zones ventoses 🌬

 

Terreny i normativa

 

A l’hora de construir una piscina, no només és important tenir clara la seva ubicació, sinó també el terreny on s’hi construirà. És de vital importància tenir clar el tipus de sòl per evitar futurs imprevistos. De no ser així, més val consultar-ho amb un professional per assegurar-nos-en.

 

L’opció més habitual i recomanable és construir-la sobre una superfície ferma i horitzontal. També, és recomanable evitar els terrenys humits, poc compactats o rocosos. Tot i així, cal saber que no sempre ha de construir-se excavant el sòl, sinó que també hi ha l’opció de construir-se sobre rasant.

 

Això sí, abans de dur a terme la construcció d’una piscina, hem d’assegurar-nos bé de si la normativa ens ho permet o no. Normalment, les reglamentacions autonòmiques o locals ho permeten o no en funció del tipus de sòl on s’ha d’instal·lar (sòl urbà, rústic, urbanitzable, etc.). Assegurar-se’n bé abans de prendre alguna decisió és essencial!  

 

De fet, per construir una piscina és imprescindible obtenir una llicència. Aquesta, tot i que sol ser fàcil d’obtenir, té en compte diversos aspectes: que el terreny sigui edificable, que la distància entre la piscina i les parcel·les dels veïns o la carretera sigui òptima, etc.

 

Mesures

 

Abans d’endinsar-nos en l’aventura de construir una piscina, cal tenir en compte les mesures, les quals han de ser proporcionals a l’espai circumdant. És clar, això sí, s’han d’adaptar a les nostres necessitats i objectius.

 

Per tant, cal tenir clara la finalitat de la seva construcció. Es construeix amb una finalitat lúdica? Es construeix amb una finalitat relaxant? Esportiva? És important tenir-ho clar per així poder implementar les mesures adequades.

 

Consell: tingues en compte que, a majors dimensions, major cost i més despeses 💸 Per tant, pensa bé les mesures que necessites. Com més gran sigui i major profunditat tingui, més incrementarà el cost -no només perquè l’aigua requerida serà major, sinó també pels productes necessaris per mantenir-la i pel temps de filtració i recirculació de l’aigua-. Ambdós factors també seran majors.

 

construccion-piscina

Materials i tècniques

 

Construir una piscina no és una decisió fàcil. Bé, potser prendre la decisió no costa gaire, però decidir i escollir les seves característiques, sí. I és que hi ha molts tipus de materials i tècniques a escollir per construir una piscina.

 

Tenir tantes opcions està bé perquè ens assegurem que alguna s’adaptarà a les nostres necessitats, però fa que la presa de decisió es compliqui una mica més. Per això, és recomanable consultar-ho amb professionals del sector per escollir els materials i tècniques que més s’adeqüen al que busquem.

 

Així doncs, anem a veure alguns materials que poden aplicar-se en la construcció d’una piscina.

 

👉🏻 Fibra de vidre o polièster

 

Piscines prefabricades. Al ser prefabricades, són les més ràpides d’instal·lar, així com també les més barates. No obstant, també tenen un desavantatge, i és que són molt susceptibles a l’aparició d’esquerdes i al desgast. Ja ho diuen… Lo barat pot sortir car!

 

👉🏻 Acer inoxidable

 

Piscines prefabricades una mica més cares que les anteriors. La solució, això sí, és igual de ràpida. Són més resistents que les anteriors i s’adapten millor als terrenys difícils. Per tant, tot i que no són tan econòmiques, presenten més avantatges que les de polièster o fibra de vidre.

 

👉🏻 Formigó

 

Piscines amb molta més durabilitat. Ofereixen una gran adaptabilitat al terreny, infinites possibilitats de disseny i construcció, riquesa d’acabats, etc. A més, la vida útil de la piscina és molt major a les anomenades anteriorment. Això sí, són les més cares i lentes de construir.

 

Ara que ja hem vist alguns dels materials més comuns en la construcció d’una piscina, anem a veure algunes característiques:

 

👉🏻 Desbordants

 

Piscines que tenen l’aigua al mateix nivell que la part superior de la terrassa o sòl. Amb això fan que l’efecte visual sigui espectacular. No obstant, són les més cares.

 

👉🏻 Elevades

 

Piscines que no requereixen excavació ja que es construeixen directament damunt del sòl. Són desmuntables i ràpides d’instal·lar, tot i que ocupen una mica d’espai. Aquestes, majoritàriament, solen ser de fusta o d’acer.

 

👉🏻 Transparents

 

Piscines de revista. Tant en el cas de piscines elevades com desbordants, existeix la possibilitat de què una o diverses cares d’aquesta siguin d’un material transparent -metacrilat, per exemple-. Tot i que solen veure’s en hotels, també hi ha particulars que opten per aquesta opció, ja que aporten lleugeresa, durabilitat i resistència. Això sí, són força cares.

 

Acabats

 

Centrant-nos una mica més en l’estètica, cal tenir en compte els acabats que volem que tingui la nostra futura piscina. Igual que en el cas de materials i característiques, les possibilitats d’acabats també són moltes i molt variades. Anem a veure-les!

 

Gresite

 

El revestiment tradicional de les piscines, composat per petites rajoles. Segur que moltes de les piscines que coneixes fan ús d’aquest tipus d’acabat, ja que és el revestiment més usat en piscines de formigó. I és que s’adapta a qualsevol tipus de superfície i el seu cost d’instal·lació és força baix. A més, és resistent al xoc tèrmic, a la humitat i als productes químics. Això sí, al requerir tantes juntes, el manteniment és més costós.

 

Rajoles de gres porcellànic

 

Una solució elegant cada cop més usada. Al reduir la quantitat de juntes, el cost de manteniment s’abarateix molt. A més, és un material resistent, higiènic i segur (ja que és un tipus de sòl antilliscant).

 

Microciment

 

Aquest tipus de revestiment és molt popular gràcies a l’absència de juntes, per tant, el seu acabat és molt elegant. No obstant, la seva instal·lació és força costosa i, de fet, s’ha d’anar molt en compte per evitar l’aparició d’esquerdes.

 

Làmina armada

 

Solució consistent en una làmina a la vegada impermeabilitzant i d’acabat, composada per 2 capes de policlorur de vinil i una malla de polièster entre elles. És un dels acabats més moderns i amb millors prestacions, a més de ser resistent a les bactèries.

 

Accés

 

Per últim però no menys important, un altre factor a tenir en compte alhora de construir una piscina és l’accés. Hem de tenir clar l’objectiu de la piscina i les persones que la freqüentaran per tal d’adaptar el seu accés de la forma més adequada possible.

 

I és que no és el mateix construir escales d’obra integrades a la piscina que implantar-ne unes tradicionals d’acer. Clar està que aquestes darreres són més barates i ocupen menys espai, però si la piscina ha de ser freqüentada per nens o gent gran, potser no és la millor opció.

 

Les escales d’obra són més segures i còmodes, per tant, encara que ocupen més espai, val la pena apostar per elles. Vetllar per la seguretat dels usuaris és essencial!

 

 

Esperem que t’hagi agradat l’entrada i que t’ajudi a decidir quina piscina és la que més s’adequa a les teves necessitats.

 

Segur que aquests consells a tenir en compte a l’hora de construir una piscina t’ajuden a convertir-te en un expert/a en piscines 😜

 

Vinga, que ja arriba el bon temps i, amb ell, els capbussons! 💧🏊🏻‍♀️

 

 

Obre el xat
COASA, Empresa Constructora
Hola! 👋
Com podem ajudar-te?