977 75 27 93 coasa@coasa.org

Diferents tipus i usos del formigó en la construcció

maig 16, 2023 | noticies català

Diferents tipus i usos del formigó en la construcció

 

El formigó és el material artificial més usat del món. I és que presenta diversos avantatges davant altres tipus de materials en el món de la construcció. Si estàs interessat i tens en ment dur a terme algun projecte, aquesta entrada t’interessa. Descobreix els diferents tipus i usos del formigó en la construcció.

 

Què és el formigó

 

El formigó és un material composat per una mescla de ciment, aigua i agregats (grava o arena). Quan aquests es combinen, es forma una pasta que pot crear formes i estructures especifiques.

 

Un cop aconseguida la forma desitjada, el formigó s’ha de deixar forjar i endurir durant un temps determinat. Després, aquest es converteix en una substància sòlida, resistent i duradora ideal per a ser usat en el món de la construcció.

 

Gràcies a les seves propietats, el formigó pot usar-se en una gran varietat d’aplicacions: construcció d’edificis, cases, naus industrials, ponts, carreteres…

 

💡 Cal tenir en compte, això sí, que la proporció d’aigua i ciment és important, ja que determina la resistència del formigó. Com més aigua, més dèbil serà.

 

Com que el formigó és un element molt versàtil, presenta diferents tipus i propietats. Anem a veure, doncs, els diferents tipus de formigó en la construcció.

 

Tipus de formigó en la construcció

 

Com hem explicat, el formigó és un material molt versàtil. Per això, hi ha diferents tipus que presenten propietats diverses entre ells. Descobreix-los a continuació!

 

Formigó prefabricat

 

El formigó prefabricat és un tipus de formigó que, en compte de ser abocat al lloc de l’obra, es fabrica anteriorment en una planta de producció. Així, consisteix en la fabricació d’elements estructurals (panells, murs, columnes, etc.) de forma industrialitzada, amb l’ús de motlles i equips especialitzats.

 

El seu procés és senzill. Primer, es mescla el ciment, l’aigua i els agregats. Un cop la mescla feta, s’aboca als motlles determinats, on es cura i es forja per assolir la resistència requerida. Amb aquest pas resolt, es trau dels motlles i es transporta al lloc de la construcció per poder procedir al muntatge final. 

 

Formigó armat

 

Un altre tipus de formigó en la construcció és el formigó armat. Aquest combina el formigó i l’acer per aconseguir un material encara més resistent i durable.

 

El procés consisteix en afegir barres o malles d’acer dintre la massa de formigó durant el procés d’abocament i forjat, creant així una estructura molt més reforçada. Al combinar-los, s’aprofiten els beneficis d’ambdós i, doncs, es crea una estructura que suporta forces de compressió i, també, de tracció.

 

Al ser un tipus de formigó tan resistent, s’usa per a la construcció d’edificis, ponts, murs, columnes, etc. En definitiva, s’usa per construir estructures segures, durables i fortes.

 

empresa-constructora

Formigó imprès

 

El formigó imprès és una tècnica decorativa que permet estampar motlles sobre la superfície del formigó fresc, imitant així altres tipus de materials o creant textures i dibuixos únics.

 

Així, consisteix en aplicar una capa de formigó fresc sobre una superfície preparada i, després, estampar o imprimir un disseny o textura a la superfície abans, clar, que el formigó es forgi i es faci dur.

 

D’aquesta manera, el primer pas és preparar el terreny per posteriorment col·locar el formigó. Seguit, s’aplica un colorant per obtenir el to/color desitjat. A continuació, s’usen motlles per estampar i crear textures. Per acabar, es deixa curar i endurir i, un cop llest, s’apliquen protectors per prevenir taques, facilitar la neteja, etc.

 

Aquest tipus de formigó sol usar-se en piscines, patis, places, voreres… En conclusió, en llocs on es busca una superfície atractiva però resistent.

 

Formigó polit

 

El formigó polit és un tipus d’acabat que es caracteritza per la seva aparença llisa i brillant. Consisteix en un procés que elimina les impureses i irregularitats de la superfície, generant un acabat uniforme.

 

Tot i que per al seu procés solen usar-se màquines especials per al cas, també pot fer-se de forma manual.

 

Aquest tipus d’acabat de formigó sol usar-se en tendes, oficines, espais comercials, etc., ja que la seva aparença final és molt atractiva i, a més, de fàcil manteniment.

 

Cal tenir en compte que el formigó polit pot ser relliscós si està humit o mullat, per tant, s’ha d’anar en compte en aquests casos!

 

Avantatges del formigó en la construcció

 

Gràcies als nombrosos avantatges del formigó, és un dels materials més usats en el món de la construcció.

 

🔸 Resistència i durabilitat. És un material molt resistent i durador, per això, és ideal per suportar càrregues elevades i resistir condicions climàtiques desfavorables.

 

🔸 Cost. En comparació a altres materials, el formigó és força econòmic. A més, la seva disponibilitat és alta, per tant, és molt assequible.

 

🔸 Versatilitat. El formigó pot usar-se per crear una gran varietat d’estructures, ja que és un material molt versàtil. Pot adaptar-se a gairebé tot tipus de necessitats i requeriments. Des d’estructures simples fins a dissenys arquitectònics complexes.

 

🔸 Aïllament tèrmic i acústic. El formigó és un material altament aïllant, tant acústica com tèrmicament. La comoditat que crea fa que sigui un material molt escollit pels usuaris.

 

🔸 Manteniment. Per suposat, tot material requereix un cert manteniment. Però el formigó, en comparació a altres, demana un manteniment relativament baix durant la seva vida útil.

 

Formigó ecològic

 

Has sentit a parlar del formigó ecològic? Aquest es produeix amb materials sostenibles i de baix impacte ambiental.

 

Per exemple, pot obtenir-se de totes les estructures que són enderrocades. De vidre triturat, pneumàtics rebutjats, residus, etc. A més, per a formar-lo solen usar-se additius orgànics o biodegradables, aigua de la pluja o aigua reciclada, etc.

 

En definitiva, l’ús del formigó ecològic pot tenir diversos beneficis, incloent la reducció de les emissions de gasos, la disminució de residus, la protecció del medi ambient…

 

L’empresa constructora que busques

 

Si busques una empresa que s’adapti a les teves necessitats i que ofereixi solucions personalitzades per a cada projecte, estem a la teva disposició. Contacta’ns si tens algun dubte o necessites més informació sobre els nostres serveis.

 

Fes realitat el teu projecte

No dubtis en contactar-nos si vols engegar un projecte o si necessites fer-nos alguna consulta.

Obre el xat
COASA, Empresa Constructora
Hola! 👋
Com podem ajudar-te?