977 75 27 93 coasa@coasa.org

Què és l’amiant i per què cal retirar-lo

gen. 26, 2024 | noticies català

Què és l’amiant i per què cal retirar-lo

 

L’amiant ha estat valorat històricament en el món de la construcció gràcies a la seva resistència a la calor, a la seva durabilitat i al seu baix cost. Però, conforme s’han anat esbrinant els seus perills per a la salut humana, així com per al medi ambient, la seva retirada s’ha convertit en una prioritat arreu del món.

 

Què és l’amiant?

 

L’amiant és un conjunt de minerals metamòrfics i fibrosos -constituïda principalment per silicats complexos- que s’han usat àmpliament en la industria de la construcció, principalment en la fabricació de productes com el ciment, materials aïllants, etc. Aquestes fibres, en inhalar-se, poden causar diversos perjudicis a la salut de les persones.

 

Aquest és un material que es deteriora amb el temps, per això, conforme passen els anys, augmenta el risc de desprendre fibres perilloses. Així doncs, la seva retirada no és una opció, sinó una necessitat.

 

Entre el 1950 i 1990, va usar-se de forma general perquè era un material abundant i econòmic. Però, al comprovar-se que la seva alteració podia desprendre microfibres perilloses, va fer-se efectiva la seva prohibició (2002). El ja instal·lat podia usar-se fins el final de la seva vida útil, per tant, es calcula que al 2023, més del 85% d’aquests materials superaran la seva vida útil. Això ens diu, doncs, que actuar és imprescindible.

 

amianto

Importància de retirar l’amiant

 

Retirar l’amiant és essencial per diverses raons:

  • Salut pública

L’exposició a l’amiant pot tenir conseqüències molt greus per a la salut de tots aquells qui freqüentin zones i/o edificis que continguin aquest material. Així, la seva retirada redueix el risc de malalties relacionades amb l’amiant i protegeix la salut de les persones.

  • Medi ambient

La presència d’amiant també suposa un risc per a l’entorn. Per tant, si aquest es retira correctament, s’evitarà la dispersió de fibres perilloses a l’aire, el sòl o l’aigua, protegint així l’entorn i la sostenibilitat.

  • Normativa

La legislació actual marca com a obligada la retirada de l’amiant en certes situacions. No complir amb aquesta normativa pot tenir conseqüències legals, a banda de conseqüències greus per a la salut de les persones i entorn.

 

retirada-amianto

En què consisteix el desamiantat

 

Aquest és un procés de desmuntatge, retirada, gestió i eliminació de qualsevol component que contingui fibres d’amiant. Però, és clar, ja que l’amiant pot desprendre fibres perilloses, aquest procediment l’ha de realitzar una empresa homologada amb la formació corresponent i amb l’acreditació RERA (Registre d’Empreses amb Risc d’Amiant).

 

Algunes de les recomanacions durant la seva execució són:

  • Mantenir una bona higiene i prevenció
  • Evitar el contacte directe amb els materials amb amiant a qualsevol part del cos
  • Evitar, en la mesura que es pugui, la dispersió de fibres
  • Netejar les zones tractades després de cada treball
  • No menjar, beure ni fumar durant el procés de desamiantat

 

Empresa especialitzada en la retirada d’amiant

 

Estàs buscant una empresa especialitzada en la retirada d’amiant? Estàs de sort, a Coasa en som experts! Parla’ns sense compromís i trobem la millor forma de complir els teus objectius i/o necessitats.

 

Obre el xat
COASA, Empresa Constructora
Hola! 👋
Com podem ajudar-te?