Vivim en una societat científica, submergida en la contínua cerca d’avenços i millores que puguin facilitar-nos l’existència. Actualment, la ciència, la tecnologia i l’enginyeria comparteixen inquietud enfront un material, que sens dubte comportarà avantatges increïbles per tots els àmbits, parlem de la seda d’aranya.
Científics Finlandesos es troben sota l’estudi d’aquest material, la seva intenció és aconseguir reproduir la seva composició genètica (ADN) de forma sintètica per a la seva explotació. Els avantatges són clars, es tracta d’un material biodegradable que resultaria un substitut perfecte per al plàstic i altres materials utilitzats actualment.
Si ens centrem en la part que afecta la construcció, les seves propietats són espectaculars, i trenquen amb el desafiament que ha arrossegat l’enginyeria durant dècades, trobar un material que aconsegueixi combinar resistència i flexibilitat. Si la comparem amb materials de construcció tan habituals com l’Acer o el Kevlar, trobem que la seda d’aranya no només es desbanca en elasticitat, superant ambdós al voltant d’un 30% sinó que, la seva resistència també és superior. Es tracta a més, d’un material molt lleuger, amb una densitat de 1.3 en contra del 1.4 del Kevlar i el 7.4 cnt cúbics de l’Acer.
Totes aquestes característiques la converteixen en un utillatge amb un potencial sorprenent, col·locant-lo en el punt de mira de molts estudis dins la enginyeria proteica. S’estima que d’aquí a uns anys, serem capaços de construir maons d’aquest material, que s’integrarà dins l’arquitectura del futur, resultant una alternativa sostenible, resistent i extensible a molts camps dins la ciència, com podria ser el desenvolupament de pell artificial, la creació d’armilles antibales o millora en les sutures quirúrgiques.
A Coasa ens encanta tot el relacionat amb la innovació i ens resulta molt excitant saber que en uns anys podrem gaudir d’un material tan polivalent com aquest, que segur vindrà de la mà de projectes increïbles.