977 75 27 93 coasa@coasa.org

Seguretat en la construcció industrial: crear un entorn segur

set. 19, 2023 | noticies català

Seguretat en la construcció industrial: crear un entorn segur

 

La construcció industrial és una de les industries més importants i essencials a tot el món. Però, és clar, també és una de les més perilloses.

 

Els riscos que comporta la construcció -maquinaria pesada, altures, exposició a factors climàtics extrems, cansament, etc.- fan que la seguretat en el lloc de treball sigui essencial; una prioritat.

 

Així, t’expliquem algunes de les claus essencials per mantenir un entorn laboral segur en la construcció industrial.

 

Formació i capacitació

 

Un dels primers passos per assolir la màxima seguretat en la construcció industrial és la formació adequada de tot l’equip. Tots els/les treballadors han de rebre una capacitació exhaustiva sobre els procediments de seguretat abans de començar a treballar en un lloc. Així, s’inclou la formació en l’ús segur d’equips i maquinaria, la comprensió dels procediments d’emergència, etc.

 

Ús d’Equips de Protecció Individuals

 

L’ús d’EPIs (cascs, guants, armilles reflectants, etc.) és essencial en la construcció industrial. Aquests ajuden a protegir els/les treballadors de lesions greus en cas d’accidents.

 

També cal tenir en compte els equips de protecció per poder realitzar treballs d’altura. Fer treballs d’aquest tipus sense cap tipus de protecció comporta un greu perill.

 

Planificació i avaluació de riscos

 

Abans de posar-se mans a l’obra en algun projecte de construcció, és important realitzar una avaluació exhaustiva dels riscos que poden sorgir. Identificar possibles perills i desenvolupar un pla de seguretat específic per a cada projecte és clau per evitar possibles ensurts.

 

A més, cal revisar i actualitzar periòdicament aquests plans a mesura que avança el projecte i canvien les circumstancies o condicions del lloc de treball.

 

reforma-casa-campo

Supervisió constant

 

Supervisar contínuament el projecte és essencial per comprovar i garantir que s’estan seguint els procediments de seguretat en tot moment. Els/les supervisors han d’estar capacitats per reconèixer situacions de risc i prendre mesures correctives d’immediat.

 

A més, cal fomentar una cultura de seguretat en el lloc de treball per tal que els treballadors es sentin còmodes informant sobre preocupacions o condicions insegures i, és clar, per tal que treballin sota condicions favorables i agradables.

 

Comunicació efectiva

 

Disposar d’una comunicació clara i efectiva és essencial en la construcció industrial. La comunicació entre treballadors i directius és clau per garantir que es compleixen els estàndards de seguretat i s’aborden les preocupacions del dia a dia. Sense comunicació, serà impossible instaurar una cultura de seguretat a l’empresa.

 

L’equip s’ha de sentir còmode per expressar-se lliurement i ha de notar que la comunicació és bidireccional i efectiva.

 

Manteniment preventiu

 

Cal fer regularment un manteniment de la maquinaria i equip de treball, ja que aquests són els principals causants de molts accidents diaris. L’equip o maquinaria en mal estat pot ser molt perillós i, per tant, pot causar l’augment significatiu de risc d’accident. Així, és essencial realitzar inspeccions i manteniment preventiu de forma constant per minimitzar tot tipus de riscos.

 

Cultura de seguretat

 

Fomentar una cultura de seguretat en la construcció industrial és essencial per mantenir un entorn laboral segur. Això no només implica el compliment de les regles i regulacions, sinó també la promoció de las seguretat com un valor central a l’empresa. Reconèixer i recompensar el comportament segur pot motivar els treballadors a prendre precaucions addicionals.

 

Et deixem un article molt interessant on s’explica com passar d’una Prevenció de Riscos Laborals per obligació a una Cultura de Seguretat sòlida 🙌🏻

 

Conclusions

 

La seguretat en la construcció industrial és una prioritat fonamental. La formació adequada, l’ús d’EPIs, la planificació i avaluació de riscos, la supervisió constant, etc. són factors essencials per garantir un entorn laboral segur per a tots i totes les involucrades en projectes d’aquest àmbit. Al seguir aquestes pautes, podem reduir considerablement els riscos i accidents en aquest camp, protegint la vida i salut de tots i totes.

 

Obre el xat
COASA, Empresa Constructora
Hola! 👋
Com podem ajudar-te?