Tots els sectors del mercat avancen i evolucionen dia a dia. El tecnològic, per exemple, avança a una velocitat imparable. Així, el sector de la construcció i l’arquitectura també es renova i modernitza amb el pas del temps. Per això i per tal d’estar al dia, avui us expliquem les tendències en el sector de la construcció per al 2022.
Els projectes han d’anar adaptant-se als canvis socials i econòmics, així com a les noves demandes. Un exemple clar, la creixent preocupació per la sostenibilitat. Aquestes demandes són les que marquen, dia rere dia, les noves tendències en el sector de la construcció.
Hi ha millor manera de començar l’any que parlant de tendències? 🤭
Sostenibilitat
Per molt que costi acceptar-ho, és una realitat: si no frenem la contaminació generada durant els darrers anys, el món tindrà un problema greu.
Per això, cada cop creix més la preocupació respecte el medi ambient. D’aquesta manera, els clients, preocupats pel tema en qüestió, comencen a demandar edificis curosos amb el medi ambient i, també, més eficients.
En definitiva, la demanda de projectes sostenibles està a l’alça.
La base d’aquests tipus de projectes és estalviar recursos com aigua o electricitat per reduir la petjada ambiental. No obstant, també cal tenir en compte la tecnologia i el mobiliari emprat durant una construcció o, inclús, durant el dia a dia de l’empresa. Així, és important tenir en compte que els materials usats siguin reutilitzables i que les tecnologies siguin eficients (plaques solars, per exemple).
Prefabricació
En un món en constant moviment on dia rere dia apareixen nous projectes i necessitats, una de les prioritats és la rapidesa i simplificació dels processos constructius. I és aquí, doncs, on la prefabricació juga (i més que jugarà) un paper força important.
Tot i que fa anys que la construcció prefabricada és una realitat, és ara quan podria agafar més i més importància i fer-se un lloc clau al sector. Podria, inclús, prendre avantatja sobre els mètodes tradicionals.
La prefabricació no només augmenta la velocitat, sinó que també permet reduir la complexitat del procés i estalviar recursos. Això fa que l’adquisició d’habitatges o edificis prefabricats sigui més barata i, per tant, més assequible per a tothom.
Espais flexibles i multifuncionals
Sigui habitatges o oficines, els espais flexibles i multifuncionals s’han convertit en una tendència. Ja no és porta allò d’arribar a un lloc i passar-t’hi el dia. Ara la gent vol moure’s, variar, evitar la monotonia.
Avui dia, si estàs a una oficina, la tendència és tenir un espai per a cada cosa: un per a reunions, un per a l’oci, un per a treballar… I, igual que en espais de treball, passa en habitatges.
La gent vol evitar la monotonia. El que vol és tot el contrari: tenir la sensació de guanyar amplitud i aconseguir una bona fluïdesa entre els espais. Per tant, dinamisme i varietat.
Així doncs, aquesta tendència en el món de la construcció reclama una mica de llibertat i mobilitat. Estar tot el dia assegut a la mateixa oficina no agrada a gairebé ningú. Per això, començarem a veure un canvi en la construcció d’espais, els quals començaran a ser específics per a funcions concretes.
Renovacions i reformes
Amb la pandèmia, ens hem vist obligats a passar més temps a casa. Ens agradés o no, havíem de fer-ho. Inclús ara, gairebé dos anys després del seu inici, seguim havent d’optar pel teletreball i la vida a casa.
Els efectes de la pandèmia són tants i tan grans que, inclús, han afectat el món de la construcció. I és que, ara, la gent dona més importància als espais on viu: cases, pisos, apartaments… Dona més importància a la comoditat, és a dir, a tenir espais habilitats, còmodes i adaptables.
Per això, aquest 2022 veurem una alça en la demanda de reformes, renovacions i rehabilitacions d’espais.
A més, tenint en compte l’enorme stock d’edificis vells que tenim al món, la renovació i reforma serà la millor opció per modernitzar-los i, sobre tot, adaptar-lo a les demandes, necessitats i requeriments d’avui dia.
Construcció 3D
Tot i que, fins fa poc, semblava un somni llunyà, podem dir que ja és una realitat. La construcció en 3D ha arribat per quedar-s’hi.
Aquesta tècnica de construcció s’ha consolidat com una realitat prometedora cap a solucions d’habitatges innovadors i assequibles. La flexibilitat de disseny, l’optimització del procés constructiu i la seva viabilitat fan que la impressió 3D en el món de la construcció comenci a ser una tendència.
Així, no només s’usa en obres complexes com per exemple per als prototips de la Sagrada Família, sinó també i cada cop més en el sector residencial. De fet, un clar exemple és aquesta primera construcció impresa a terra crua duta a terme a Itàlia. Es tracta d’un prototip d’habitatge circular en què, durant 200 hores d’impressió, van realitzar-se l’estructura i el revestiment.
Aquesta és la realitat. El món avança i, amb ell, el sector de la construcció. Quedar-se enrere seria un error 😮
Què en penses? Creus que aquestes tendències agafaran cada cop més importància? Nosaltres creiem que, dia rere dia, aniran obrint-se camí!