En el món de la construcció el formigó és un material molt utilitzat, ja des de l’antiga Roma s’utilitzava. Aquest conglomerat mineral apuntalava la capital de l’imperi, i moltes de les seves obres segueixen en peu: des del Panteó fins a un eficaç sistema d’aqüeductes aixecats al voltant de l’any 20 a. C. i que avui segueixen intactes.
Aquest ciment, compost de calcàries, arenisca, guix, ferro o argila, és primer calcinat a 1400 °C, oferint un producte conegut com a clínquer que posteriorment és reduït a pols i barrejat amb sorra o pedres per a donar-li consistència.
Sense dubte el formigó, ha estat i segueix sent un material molt útil i funcional, però te una sèrie de contres: les altes emissions de CO₂ que produeix fabricar-lo i la seva capacitat per a presentar fissures, de fet es diu que cada 4 metres de formigó lineal, és fàcil trobar-ne una.
La problemàtica resideix en què qualsevol gota d’aigua externa que aconsegueixi accedir cap a l’interior del conglomerat, podrà corrompre l’acer que el complementa, creant així fissures.
Per aquest motiu els experts estan treballant en una alternativa que acabaria amb aquestes dos casuístiques, convertint-se en el formigó del futur, ecológic i el que és encara millor, autoreparable!
La solució passa per afegir càpsules biodegradables de lactat de calci en el procés de fabricació del formigó. Aquestes càpsules, només s’obren en contacte amb l’aigua, amb el que els microorganismes romandran en el seu interior fins que alguna perniciosa partícula d’H₂O s’aproximi per infiltració, moment en el qual s’activaran aquests bacteris.
Amb el seu creixement, podran segellar la fissura produïda en el formigó i alimentar-se de l’aigua filtrada, amb el que el formigó quedarà recobert d’una fina pel·lícula bacteriana. Cal destacar que un dels principals compostos del ciment és el carbonat càlcic (CaCO3), per la qual cosa la compatibilitat d’aquestes càpsules està assegurada. En aquest àmbit, pot sorgir el dubte de si aquests bacteris podran suportar un pH tan bàsic com el que presenta el formigó en el seu interior, però sembla que les “bacillus subtilis” no acusen cap problema.
Per tant, estem front una alternativa innovadora, funcional, sostenible i que sens dubte donarà molt que parlar en el món de la construcció!