977 75 27 93 coasa@coasa.org

Què són els ponts tèrmics i com evitar-los?

ag. 2, 2022 | noticies català

Què són els ponts tèrmics i com evitar-los?

 

No podem parlar d’eficiència energètica, sostenibilitat i estalvi sense entendre el concepte de ponts tèrmics. Perquè, amb l’existència de ponts tèrmics, parlar de tots els termes anteriors és ben difícil.

 

I és que els ponts tèrmics són els principals causants de la pèrdua d’energia d’un edifici, per tant, és important saber evitar-los en noves construccions i detectar-los en edificis més antics.

 

Seguim, doncs, per veure exactament què són i com podem evitar-los! 👇🏻

 

Ponts tèrmics, què són?

 

Els ponts tèrmics són zones de l’envoltant d’un edifici en les quals es produeix una transmissió de calor més fàcil deguda a una variació en la resistència tèrmica de l’envoltant. Per tant, es considera pont tèrmic qualsevol part del tancament d’un edifici on la resistència tèrmica canvia significativament.

 

Així doncs, els ponts tèrmics poden tenir un gran impacte en la demanda energètica d’un edifici, sobretot en climes freds. I no només això, sinó que també poden comportar problemes de salut als ocupants de l’habitatge o edifici (ja que augmenten el risc de formació de moho, entre d’altres).

 

Tipus de ponts tèrmics

 

Ara que ja sabem què és un pont tèrmic, anem a veure quines tipologies existeixen.

 

Ponts tèrmics constructius o estructurals

 

Els ponts tèrmics constructius són aquells en què es produeixen canvis en el gruix del tancament o dels materials empleats. És a dir, deriven d’una mala construcció de l’habitatge en la que existeixen punts de pèrdua de calor o d’una errònia selecció de materials (combinació de materials constructius amb diferent conductivitat).

 

Ponts tèrmics geomètrics  

 

L’aparició d’aquest tipus de ponts tèrmics, els geomètrics, està força lligada a la geometria de l’edifici, ja que sorgeixen en zones d’unió de diferents materials, vèrtexs de portes i finestres, balcons, etc.   

 

Per tant, són ponts tèrmics que sorgeixen, principalment, en zones on l’àrea de la superfície exterior no coincideix amb l’interior.

 

Com evitar els ponts tèrmics?  

 

Evitar els ponts tèrmics no és una feina fàcil, però, per suposat, és possible. I és que aquests suposen entre un 5% i 10% de les pèrdues de calor d’un edifici, per tant, cal mantenir un rigorós control dels ponts tèrmics i de les infiltracions d’aire no desitjades. 

 

Així, per aconseguir edificis lliures de ponts tèrmics és necessari un bon disseny i planificació, així com una cura especial en els detalls constructius i en la seva execució durant l’obra 🏗 També és convenient i recomanable la instal·lació d’un bon sistema d’aïllament tèrmic.

 

Regles Passivhaus

 

A mode de guia, el Passivhus Institut ha creat unes regles que podem seguir per minimitzar i evitar els ponts tèrmics:

 

🚫 Evitar: Intentar no trencar la continuïtat de l’aïllament tèrmic.

 

👉🏻 Penetrar: Si no pot evitar-se trencar la continuïtat de l’aïllament, en els punts de ruptura ha d’usar-se un element amb una conductivitat molt baixa.

 

🧩 Connectar: Connectar diferents elements constructius sense interrompre l’aïllament tèrmic.

 

 

Ara que ja saps què són els ponts tèrmics, quins tipus hi ha i com poden evitar-se, no dubtis en contactar-nos si necessites ajuda! Estalvia energia, cuida el medi ambient i millora el confort del teu habitatge o edifici 🙌🏻

 

Obre el xat
COASA, Empresa Constructora
Hola! 👋
Com podem ajudar-te?